Tennisarm, golfarm (ook wel speerwerpers-elleboog) en frozen shoulder: heel vaak zijn veel triggerpoints en verklevingen/verstijvingen in de omliggende fascie (bindweefsel-vliezen) het probleem.
Vergeet ook zeker niet dat bv. de pijn in de elleboog níet het probleem/oorzaak hoeft te zijn. Dat kan ook een niet opgelost trauma zijn in de pols of schouder, waardoor de elleboog meer moet doen oftewel compenseren. Daardoor kan de arm ’misbruikt’ worden en overbelast worden. Dus altijd verder kijken dan het pijngebied/klacht zelf.
KANS (klachten aan arm, nek en schouders) vroeger RSI (Repetitive Strain Injury). Door eenzijdige belasting en het vaak herhalen van dezelfde beweging kunnen er overbelastingen en triggerpoints in de spieren ontstaan. Vooral de aanhechtingen van die spieren kunnen voor veel pijn zorgen.
Door het aanpassen van de werkplek, werkhouding en afwisselen van bijvoorbeeld de rechter arm naar de linker arm is al veel te bereiken. Ook het intensief behandelen van de oorzaak en dat is meestal niet de plek waar het pijn doet, is het probleem meestal wel op te lossen.
Bandages, blokjes e.d. verdoezelen of verplaatsen het probleem, dus geven zeker geen soelaas.
Bij een tennisarm zijn er pijn- en uitstralingsklachten aan de bovenkant van de arm, vooral rondom het ellebooggewricht. Heel vaak zit de oorzaak daar niet!
Bij een golfarm of ook wel speerwerperselleboog zijn er pijn- en uitstralingsklachten aan de binnenkant van de arm, vooral rondom het ellebooggewricht. Ook hierbij zit heel vaak de oorzaak niet op de plek waar de meeste pijnklachten zitten.
Tijdens de 1e behandeling wordt onderzocht, getest en behandeld. Meestal worden er ook een aantal stretch-oefeningen geadviseerd die zeer frequent uitgevoerd moeten worden.
Een mitella of een brace zorgen er vaak voor dat de klachten chronisch worden!